AIK Solna

AIK

AIK är en av Sveriges största klubb alla kategorier. AIK står för Allmäna IdrottsKlubben bildades redan 1891 i Stockholm. Deras fotbollsverksamhet startade 1896 och har sedan dess spelat totalt 86 säsonger i Allsvenskan och vunnit SM-guld elva gånger, senast 2009. Förutom 11 SM-guld, har dem vunnit Svenska cupen åtta gånger och Supercupen en gång.

Hemmaarenan är Friends Arena efter att ha flyttat från klassiska Råsunda.

Europa:

Efter att AIK vann Allsvenskan 1998 lyckades man kvalificera sig till UEFA Champions League 1999. Laget lottades då till en grupp bestående av FC Barcelona, AC Fiorentina och Arsenal FC. AIK inledde på hemmaplan mot Barcelona där man förlorade med 1 - 2. Match nummer två var i London mot Arsenal där det blev förlust med 3 - 1. På hemmaplan mot Fiorentina erhöll laget sitt första poäng efter att ha spelat 0 - 0. Matchen därefter var nere i Italien och där blev det ytterligare en förlust, 3 - 0 mot Fiorentina. Därefter en bortaförlust med 5 - 0 mot Barcelona och en hemmaförlust med 2-3 mot Arsenal.

Trupp/ledning:

Målvakter

13 Kyriakos Stamatopoulos
34 Oscar Linnér
35 Patrik Carlgren

Försvarare

- Daniel Sundgren
- Sauli Väisänen
3 Per Karlsson
4 Nils-Eric Johansson
12 Haukur Hauksson
18 Noah Sonko Sundberg
26 Jos Hooiveld
32 Patrick Kpozo

Mittfältare

- Ahmed Yasin
8 Johan Blomberg
17 Ebenezer Ofori
20 Dickson Etuhu
21 William Sheriff
24 Stefan Ishizaki
28 Niclas Eliasson
29 Anton Jönsson Salétros
31 Christos Gravius

Anfallare:

- Amin Affane
- Eero Markkanen
7 Fredrik Brustad
9 Marko Nikolic
10 Denni Avdic

Idag finns det flera ikoner och välkända namn inom fotbollssverige som spelar för AIK. Bland annat hittar du lagkaptenen Nils-Eric Johansson och den populäre Stefan Ishizaki. En annan är målvakten Patrik Carlgren som spelar i U21-landslaget och är på väg in i A-landslaget. Tränaren som har huvudansvaret är Andreas Alm och de två assisterande tränarna heter Jens Gustafsson och Nebojsa Novakovic. VD för AIK Fotboll är Mikael Ahlerup och sportchefen heter Björn Wesström.

Triva: Lagets supporterförening heter Black Army. Placering i Allsvenskans maratontabell: 3. Hemsida: Aik.se


fotbollsallsvenskan.org